GOUD VERKOPEN.
Op het moment dat iemand van plan is zijn of haar goud te verkopen, en zich daar een beetje in wil verdiepen, komt op het internet honderden sites tegen , met nogal wat tegenstrijdige informatie omtrent het verkopen hiervan. Ook zal men veel berichten tegenkomen van personen die waarschuwen voor bedrijf X, en bedrijf Y de hemel inprijzen. Of dit geheel objectieve meningen zijn van klanten, of een verkapte reclameboodschap van de eigenaar / medewerker van bedrijf Y , is meestal onduidelijk.
Hieronder volgen enkele zaken waar de verkopende partij rekening mee moet houden.
Prijzen op internet.
Als je op het internet aan het zoeken bent, vind je allemaal verschillende prijzen voor goud. Ten eerste is dit afhankelijk van het goudgehalte (karaat). De karaten variëren van 8 tot 24 karaats. Ook zijn er duidelijke verschillen tussen sloopgoud en beleggingsmunten en -baren. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat baren en munten (meestal) direct verhandelbaar zijn en sloopgoud eerst weer moet worden verwerkt tot een eindprodukt. Hieraan zijn natuurlijk extra kosten verbonden. Ook moet de inkoper rekening houden met de risico's van koersdalingen en smeltverlies.
Al surfend kom je voor 14 karaats goud (585) prijzen tegen tussen de 15 en 40 euro. Hoe is dit verschil mogelijk?
Contant vs inruilprijs.
Als u contant geld wil hebben, krijgt u er doorgaans minder voor dan dat u hiervoor nieuwe sieraden uitzoekt bij de desbetreffende juwelier. De winstmarges die een juwelier doorgaans heeft op nieuwe sieraden is behoorlijk hoog (enkele malen de goudwaarde van het sieraad) en deze heeft derhalve een behoorlijke speelruimte om te handelen.
Intrinsieke waarde.
Dit begrip komen we op enkele sites tegen. Het bedrag wat hier staat is puur de waarde van het materiaal. Dit is geen bedrag wat wordt uitgekeerd, maar meer een informatieve waarde. Er wordt geen rekening gehouden met winstmarges, bedrijfs(on)kosten, smeltverlies, enzovoort.
Onduidelijke kosten en aftrek.
Dit is een wat schimmig gebied waar getracht wordt het beloofde bedrag (telefonisch of via internet) naar beneden bij te stellen. Je kan hierbij denken aan:
1. Aftrek bij kleinere hoeveelheden.
2. Verwerkingskosten (Zijn dit misschien administratieve kosten?)
3. Aftrek voor smeltverlies. Dit kan zo enkele procenten in het gewicht schelen in de berekening. Het daadwerkelijke smeltverlies bij goud is zeer minimaal (zeker in vergelijk tot sloopzilver) en zou niet apart vermeld moeten worden. Dit is meer iets waar de inkoper rekening mee moet houden in de geboden prijzen.
4. Test en beoordelings-kosten. Hoewel de smelter uiteindelijk kosten voor een test (essai) moet rekenen, is het niet gebruikelijk dat dit als extra aftrekpost doorberekend wordt aan de klant.
5. Aftrek voor niet Nederlands gekeurd goud. In sommige landen zijn de marges voor het goudgehalte een stuk ruimer dan in Nederland. 14 Karaats goud wil zeggen dat er 585 deeltjes goud per 1000 deeltjes in zit. De rest is zilver en koper / nickel. In Nederland is de maximaal toegestane afwijking hierop 2 deeltjes per 1000. Bij buitenlands goud kan dit varieeren tot wel een 10-voud hiervan.

Voor een benadering van een redelijke prijs per gram kun je bv voor 14 karaats (585) kijken naar de kitco koers. (24 hour gold / price in EUR per kilo...deze staat op
de homepage. Daar zit wat meer dan de helft in aan goud. Dus als je dat door 2 deelt en dan door 1000 (van kiloprijs naar gramprijs) kom je op een acceptabele gramprijs voor 14k. Alles wat daar ver onder zit is geen goede deal, en als u bedragen tegenkomt die daar ver boven liggen, kunt u ervan uitgaan dat dit ook niet kan kloppen. Dat zijn dan geen contantprijzen, of het is bedoelt om u naar het bedrijf te lokken, waar u dan aan het einde alsnog met een veel lager bedrag wordt geconfronteerd.
Sorteren op karaat.
Een partijtje aangeboden goud kan dus uit sieraden van verschillende goudgehaltes bestaan. Een eerlijke inkoper zal dit wel netjes voor u uitsorteren. Maar het is altijd een goed idee om beslagen ten ijs te komen. De meeste sieraden zijn gekeurd, dus dat scheelt al wat verwarring.
Hier enkele van de meest voorkomende gehaltes.
8 karaats / 333 (333 deeltjes per 1000. Dus 1/3 gedeelte goud)
9 karaats / 375
10 karaats / 416
14 karaats / 585
18 karaats / 750
22 karaats / 916
24 karaats / 999

Er zijn nog enkele andere karaten maar die kom je zelden tegen. Mocht u dus 1 van deze getallen op een sieraad tegenkomen, kunt u ervan uitgaan dat dat ook het gehalte is. Heel af en toe komt het voor dat iets verkeerd ingestempeld is, vb. 585 ingestempelde ring die toch 8 karaats blijkt te zijn. Dit is eenvoudig te controleren, door een test met toetswater uit te voeren. Men zet een krasje met de ring op een toetssteen en plaatst hier een druppel 14 karaats vloeistof op. De kras zou direct een stuk moeten vervagen, tot die nog maar licht zichtbaar is.
Het is aan te raden om vooraf al wat sieraden op karaat te sorteren. Voor alles wat onduidelijk is, kan de inkoper dan d.m.v. toetsen, bepalen wat het gehalte is (zie ook
goud testen). Het goudgehalte bepalen naar aanleiding van de kleurverschillen van het goud is geen optie. Door het variëren met toevoegingen als rood of geel koper, kun je voor hetzelfde gehalte goud verschillende kleuren tegenkomen.
Nederlandse gouden munten hebben een gehalte van .900 (21,7 karaat). Dus 900 deeltjes goud per 1000. De meest voorkomende munten zijn gouden tientjes en vijfjes. De gewichten hiervan zijn ook bekend nl. 6,72 gram (10tje) en 3,36 gram (5je). Hierbij moet wel worden aangemerkt dat een gedeelte van de 10tjs (+/- 5%) en het overgrote gedeelte van de 5jes (+/- 95%), die in een sieraad zijn verwerkt, naslagen zijn in 14 of 18 karaats of zelfs van koper. Bij twijfel kunt u dit altijd laten verifiëren bij een muntenhandel. Specificaties van munten uit andere landen zijn eenvoudig te vinden op internet.
Aftrek van overige materialen.
Sieraden worden over het algemeen niet helemaal schoon aangeleverd. Men moet dan denken aan:
(half)edelsteenjes
opvulling van slavenarmbanden en zegelringen. (hars, gips, enzovoort)
Glas en loopwerk van horloges. Deze zijn in tegenstelling wat sommige verkopers beweren niet van goud. Goud is van nature een zacht metaal, en is te broos en zou te snel slijten.
Reparaties van oude sieraden met tin of andere materialen.
Andere toevoegingen als staal, leer en rubber.

Gebruikelijk is dat er eerst een inschatting wordt gemaakt van de overige materialen. Hierdoor kom je dan op een ongeveerprijs, die nog wel iets naar boven of beneden kan afwijken. Schattingswerk is voor een groot gedeelte gebaseerd op ervaring, maar de verkoper kan vooraf ook alvast een benadering maken van het restgewicht:
Steentjes
Als het karaat van een briljant bekend is, is ook het gewicht eenvoudig te berekenen. 1 karaat weegt 0,2 gram. Dus het totaal karaat briljanten x 0,2 geeft het gewicht aan stenen in grammen. Aangezien er veel verschillende (half-edel)stenen in sieraden verwerkt worden, die een afwijkend soortelijk gewicht hebben(meestal zwaarder), kun je om een benadering te maken het beste uitgaan van het totaal aan karaten x 0,4. Voor een overzicht van verschillende vormen en groottes van stenen kunt u hier terecht (http://www.ajediam.com/Sizes-of-Diamonds.html).
Slavenarmbanden
Om slavenarmbanden wat meer stevigheid te geven, worden ze soms opgevuld met een soort hars of gips. Of een armband daadwerkelijk is opgevuld kun je bv. zien aan 2 gaatjes aan de binnenkant van de armband, in de buurt van het scharnier. Deze worden gebruikt om met een injectienaald hars naar binnen te spuiten. Dit valt ook te controleren door een pinnetje in de opening van de armband te drukken. Afhankelijk van het gebruikte materiaal, kan dit wel ¼ tot ½ van het totaalgewicht uitmaken. NB. Er bestaan ook armbanden met zowel zilverkeuren (ZI/ZII/835/925) als goudkeuren. Deze zijn dan veelal van zilver met een 14 of 18 karaats gouden vergulding. Deze zullen derhalve als sloopzilver moeten worden ingerekend.
Zegelringen
Veel zegelringen bevatten, net als sommige slavenarmbanden, een harsachtige substantie t.b.v. de stevigheid. Dit valt te controleren door stevig aan de binnenkant van de ring te drukken. Mocht er sprake zijn van enige speling, kan men ervan uitgaan dat het geen massieve ring is. Het gewicht van steen en hars is ongeveer 2 tot 4 gram, afhankelijk van de grootte.
(Zak)Horloges
Horloges heb je in alle soorten en maten. Dit is dus niet zo eenvoudig te bepalen. Voor een redelijke inschatting kunt u met volgende zaken rekening houden:
1. Kleine dameshorloges. Glas + binnenwerk weegt ongeveer tussen de 3 en 4,5 gram.
2. Klein formaat (dames)zakhorloge. +/- 3 tot 5 gram goud
3. Herenhorloge automaat. +/- 15 tot 20 gram uurwerk + glas
4. Zakhorloge heren. +/- 7 tot 20 gram goud
5. Imitatie heren rolex . +/- 23 gram uurwerk + glas. Bij een origineel is dit ongeveer 30 - 40 gram.
6. Quartz herenhorloge (bv prestige/geneve). +/- 10 gram uurwerk + glas
Dit zijn slechts benaderingen. Als u voornemens bent om sieraden met restmaterialen of een horloge te verkopen is het aan te raden , het te laten slopen en daarna opnieuw te laten wegen.
Het afwegen.
Als alles is uitgesorteerd op karaat en het gewicht van restmaterialen bekend is, kan het goud worden afgewogen. U kunt thuis alvast wat afwegen op een keukenweegschaalte om een redelijke schatting te krijgen. Om een goed beeld te krijgen hebben deze echter een te grote afwijking. Elke goudhandel is verplicht een geijkte weegschaal te gebruiken. In de praktijk komt het echter veel voor dat er gebruik wordt gemaakt van goedkope, niet gecertificeerde/ geijkte weegschalen. Een geeikte weegschaal kan men herkennen aan de stickers die meestal aan de zijkant van het apparaat zitten (zie foto). Hier zal ook een sticker van Verispect bijzitten die toezicht houdt op de Metrologiewet (voormalig ijkwezen).
Over het algemeen is het wel zo netjes dat de verkoper zicht heeft op de display van de weegschaal, en dat er meegekeken kan worden tijdens het afwegen. Als de verkopende parij nog enkele andere adressen afwil voor een prijsvergelijk, is het handig om de precieze gewichten (van een geijkte weegschaal) te noteren. Komt er bij een ander bedrijf een lager gewicht uit, dan is het meteen duidelijk dat dit geen betrouwbaar adres is.
Aan het einde van de rit , moeten beide partijen een goed gevoel aan de transactie overhouden.
Heeft u via via goede berichten gehoord over dat bedrijf? Onthoudt: "Bad news travels fast"
Is het niet 1 of ander schemerig achteraf winkeltje?
Maakt de inkoper een professionele en betrouwbare indruk?
Wordt alles goed gesorteerd en uitgelegd?
Wordt er netjes bijgehouden wat het gewicht aan restmateriaal is?
Is de weegschaal geijkt?
Kunt u meekijken bij het afwegen?
Is het duidelijk wat u per gram krijgt en hoe de totaalprijs tot stand is gekomen?
Zou u dat bedrijf aanraden bij familie en/of vrienden als een betrouwbaart adres?


WYSIWYG Web Builder